News

2012 Sep 19

Plaće u riječkoj Lučkoj upravi 50 posto veće nego u Pločama a u Šibeniku - čak 70 posto

Vlada planira uskladiti plaće u državnim institucijama i agencijama, ali to neće biti lako jer plaće nisu usklađene ni u šest državnih lučkih uprava.

Prosječna mjesečna plaća zaposlenih u Lučkoj upravi Šibenik veća je za čak 70 posto od prosječne mjesečne plaće zaposlenih u Lučkoj upravi Ploče. Pokazuju to podaci o troškovima plaća i broju zaposlenih u svim državnim institucijama što ih je prikupilo Ministarstvo uprave, a potvrdilo nam je to i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u čijem se resoru nalaze obje lučke uprave.

Iako je i onoj u Pločama i onoj u Šibeniku isti osnivač – država i obje posluju po istim zakonima prosječan mjesečni trošak po zaposlenom u Lučkoj upravi Ploče je 10.538 kuna dok je u Šibeniku 17.943 kune.

No, takva razlika ne znači da je svaki radnik u Šibeniku plaćen 70 posto bolje od onoga u Pločama koji radi isti posao. Naime, u lučkoj upravi Šibenik zaposleno je sedam ljudi i jedna ili dvije veće plaće, primjerice plaća ravnatelja, koje odskaču mogu značajno utjecati na prosjek, dok Lučka uprava Ploče zapošljava 37 radnika. Obje su Lučke uprave plaće regulirale internim aktima, što znači da su njihova upravna vijeća odlučila da se na izračun plaća neće primjenjivati zakon o plaćama u javnom sektoru, nego su za to doneseni posebni pravilnici.

Ako je razlika između Ploča i Šibenika i stvorena na osnovu jedne ili dvije veće plaće, koje na sedam zaposlenih mogu značajno povećati prosjek, to nije uzrok osjetne razlike u plaćama kad su u pitanju razlike Lučka uprava Rijeka i Lučka uprava Ploče. U Rijeci, gdje radi 49 ljudi, mjesečni trošak po zaposlenom u prošloj je godini 15.991 kunu, odnosno prosječna je bruto plaća bila 50 posto veća nego u Pločama. I u Rijeci i u Pločama plaće su, odgovorilo nam je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, određene internim aktima. Iz Ministarstva najavljuju i da će analizirati razlike u plaćama po lučkim upravama, ali i ostalim agencijama koje su u njihovoj nadležnosti te da će se dogoditi njihovo usklađivanje.

Ministarstvo je imenovalo povjerenstvo koje upravo provodi upravni nadzor prema odluci Ministarstva uprave nakon čega će izraditi izvještaj utvrđenog stanja u cilju usklađivanja primanja zaposlenih u agencijama, ustanovama, zavodima u našem resoru, poručuju iz Ministarstva.  

U lučkim upravama razlike u plaćama, ali i činjenicu da one nisu u skladu sa Zakonom o plaćama u javnom sektoru objašnjavaju činjenicom da oni dobar dio svojih godišnjih prihoda ostvaruju na tržištu, odnosno da većina njihova prihoda nije transfer iz proračuna, pa prema tome mogu imati plaće koje se ne obračunavaju prema koeficijentima iz Zakona o plaćama u javnom sektoru.

Međutim i podaci o transferima iz proračuna i prihodima s tržišta ne upućuju na to da bi u plaćama trebala biti razlika kakva trenutno postoji.

Najveći prihod, prema podacima Ministarstva uprave, ima Lučka uprava Rijeka i od 78 milijuna kuna iz prošle godine dobila je 30 milijuna kuna, odnosno 38,5 posto iz proračuna. Na kraju prošle godine njezini su prihodi bili za 6,86 milijuna kuna veći od onoga što je potrošila. U Pločama su ukupni prihodi puno manji, 33,9 milijuna kuna, ali iz proračuna je ta Lučka uprava dobila samo 5,7 milijuna kuna odnosno 16,8 posto svojih prihoda i na kraju godine imala je višak veći od 14 milijuna kuna. U Lučkoj upravi Dubrovnik imali su prihod od 58,613 milijuna kuna, iz proračuna su dobili 16,34 milijuna kuna, što je 27,8 posto ukupnih prihoda. Ta uprava nije u prošloj godini potrošila ni sav novac koji je dobila iz proračuna, odnosno njezini su ukupni rashodi nešto veći od 13 milijuna kuna, pa je godinu završila s 45 milijuna kuna u plusu. No, prosječna mjesečna bruto plaća u toj je lučkoj upravi za 1.200 kuna manja nego u Rijeci, za 3.700 kuna manja nego u Šibeniku, a veća je za oko 3,6 tisuća kuna od one u Pločama.

 

Pročitaj više

Do you like this article? Yes No

Ratings: 0 Yes 0 No

Other News by Category