News

2012 Aug 21

Zaposlenici Jadrolinije imaju pravo imenovati svog člana u Nadzorni odbor

Predstavnici Ministarstva pomorstva obvezali su Upravu “Jadrolinije” da istraži navodno favoriziranje serviserske tvrtke koja obavlja popravke na brodovima bijele flote, te da održi zajednički sastanak s predstavnicima sindikata i njihovim odvjetnicima, te s Radničkim vijećem i Nadzornim odborom kompanije kako bi se riješili problemi u vezi s neplaćenim naknadama za godišnje odmore.

Sastanak u resornome ministarstvu održan je na inicijativu novog saziva Radničkog vijeća nacionalnog putničkog brodara, a nakon zahtjeva za smjenu Slavka Lončara, čelnika “Jadrolinije”, koju je nedavno zatražio Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske, o čemu smo pisali u našem listu.

- Radničko vijeće zatražilo je sastanak u Ministarstvu pomorstva zbog brojnih problema s kojima se susreću radnici “Jadrolinije”. Predstavnici Nezavisnog sindikata istaknuli su, među ostalim, da je u tehničkom sektoru prisutan sukob interesa, zbog čega sumnjaju na pogodovanje pojedinim “vanjskim” serviserima. Zatražili su i povećanje hranarine za pomorce, koja se nije mijenjala četiri godine, kao i povećanje dnevnog normativa pitke vode, o čemu nisu postigli dogovor s Upravom - kazao nam je Tomislav Urlić, predsjednik Radničkog vijeća “Jadrolinije”.

Prema njegovim riječima, prisutan je i veliki problem u imenovanju predstavnika radnika u Nadzorni odbor državne kompanije jer, kako kaže, Uprava pokušava nametnuti svojeg kandidata, što je protivno radnim zakonima i internim propisima u “Jadroliniji”.

- Na to nećemo pristati. Zaposlenici naše tvrtke preko Radničkog vijeća imaju pravo imenovati svog člana u Nadzorni odbor - dodao je Urlić.

Uložimo u bijelu flotu

Nije mi jasno kako dio naše putničke flote, a pri tome mislim na najstarije “Jadrolinijine” brodove, može produžiti plovidbene dozvole i ostale isprave vezane uz sigurnost na moru. U današnje vrijeme, kad su postavljene vrlo visoke norme sigurnosti plovidbe, posebice u putničkom brodarstvu, potrebno je što više ulaganja, pa stoga i kao putnik i porezni obveznik očekujem investicije u obnovu bijele flote.

pročitajte više

Do you like this article? Yes No

Ratings: 0 Yes 0 No

Other News by Category