News

2013 Aug 09

U potrazi za sinom pomorcem koji je nestao pred Singapurom: "Primorac i MUP daju mi nadu"

Pedeset pet dana nema ni traga ni glasa o kadetu Mariju Boki (22) iz Svetoga Kaje koji je 13. lipnja nestao s palube broda “Atlas” u vlasništvu japanske kompanije NYK. Mario je nestao između 18.30 i 21 sat, i to dvije-tri milje pred ulaskom u Singapur. To je bilo prvo Marijevo ukrcavanje na brod nakon što je završio tri godine Pomorskog fakulteta u Splitu - smjer nautika.

Njegov otac Jakov Boko, iako jako utučen nepovoljnim razvojem zbivanja, zbog korektnosti našeg lista u praćenju slučaja nestanka njegova sina ipak je smogao kazati par riječi.

- Mojoj obitelji i meni puno pomaže bivši ministar Dragan Primorac kojemu nemam riječi kako bih mu zahvalio. Baš smo ja i žena mi Nevenka na njegovu sugestiju dali svoj DNK uzorak tako da ga policija ima u bazi podataka. Nikad ne znamo hoće li to trebati.

Primorac mi je sredio i razgovor s pomoćnikom ministra unutrašnjih poslova Evelinom Tonkovićem koji nas je ljudski primio i obećao svaku moguću pomoć. Pričao sam i sa ministrom Rankom Ostojićem, rekli su učiniti sve što je u njihovoj moći.

Razgovaro sam i s Vinkom Ljubičićem, načelnikom Sektora konzularnih poslova u Ministarstvu vanjskih poslova. Svi mi oni daju nadu. Hvala im - govori nam Jakov.

On je je nekoliko puta preko videoveze razgovarao i s odgovornim ljudima iz kompanije NYK.

Loš posao u Singapuru

- Oni su kontaktirali i panamske vlasti jer je taj brod na kojem je bio moj sin plovio pod panamskom zastavom. Mene jako čudi što me iz te kompanije svih ovih dana uvjeravaju da su sigurni kako u Marijevu nestanku nema nikakvog kaznenog djela.

Oni vjeruju izvješću singapurske policije, a ja mislim da tamošnja policija i nije baš kvalitetno obavila svoj posao pogotovo u razgovoru s posadom broda na kojemu je Mario nestao. Sva pitanja su bila općenita i šablonska, a tu neke velike istrage po meni nije bilo. Iako se taj slučaj nestanka još uvijek i u Singapuru vodi kao neriješen - informira nas Boko.

U četvrtak, kaže nam, opet ide u Zagreb na sastanak sa Željkom Čimburom koji je za vrijeme Marijeva nestanka bio hrvatski veleposlanik u Indoneziji i koji je nakon nesreće osobno došao u Singapur te razgovarao s kapetanom broda i policijom.

Boko nam kaže da ih je posjetio i Marijev kolega s broda Daruvarčanin Dario Crnković s kojim je njegov sin zadnji put razgovarao prije nestanka.

- Nakon moje obitelji, Dariju je sigurno najteže. Morao je proći i poligraf i milijun pitanja i potpitanja ovdje u Hrvatskoj. Rekao mi je da su on i Mario planirali provesti sedam dana ljetovanja negdje na moru u Dalmaciji, a eto, sve se pretvorilu u tešku moru - žalosno je konstatirao Jakov Boko. 

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr; Marko Didić

Do you like this article? Yes No

Ratings: 0 Yes 0 No

Other News by Category