News

2014 Jan 22

Riječka luka ima potencijal za prekrcaj milijun kontejnera

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je da je dosadašnji promet riječke luke nezadovoljavajući i da Rijeka, ako se ostvare potrebni preduvjeti, ima potencijal za prekrcaj milijun kontejnera.

»Promet riječke luke do sada je nezadovoljavajući. Rijeka ima potencijal da u nekoj sljedećoj dekadi dođe na milijun kontejnerskih jedinica, što bi bio optimalni kapacitet, a za to se moraju ostvariti tri bitna preduvjeta«, rekao je ministar odgovarajući na novinarsko pitanje.

Kao jedan od preduvjeta naveo je uspješno koncesioniranje završetka terminala na Zagrebačkoj obali. U vezi s time, naveo je da je po metodologiji Svjetske banke završen drugi krug upoznavanja potencijalnog investitora te da su u riječkoj Lučkoj upravi za sada zadovoljni interesom potencijalnih ponuditelja, od kojih se očekuje da imaju veliko međunarodno iskustvo.

Istaknuo je da se, nakon završetka natječaja i početka gradnje, paralelno provode dva sljedeća koraka – uređenje željezničke pruge, kao dijela europskog koridora, i ulaganje u izgradnju ceste D 403, koja će spojiti zapadni dio luke i riječku obilaznicu, a nužna je za 'izvlačenje' tereta iz luke.

Ministar, koji je danas u Rijeci sudjelovao u javnoj raspravi o nacrtu zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, naglasio je da nema rješenja 'preko noći'. Riječ je o ulaganju u ključnu infrastrukturu, pri čemu samo ishođenja dozvola traju oko dvije godine, nakon čega će početi radovi, dodao je.

Hajdaš Dončić vjeruje da će od 2018. do 2020. biti izgrađeno 80 do 85 posto riječke pruge, kroz instrument javnog nadmetanja, dodavši da su svi ti podaci o kojima je govori provjerljivi i da su ugovori potpisani.

Što se tiče cargo prometa, osobito kontejnerskog prometa, riječka luka je prioritet Vlade. Postala je postala sastavni dio europskih koridora, čime je omogućeno sufinanciranje između 75 do 85 posto ulaganja, istaknuo je ministar.

Naveo je i da je HŽ Infrastruktura potpisala ugovore za projektiranje do građevinske dozvole pruge od Skradnika do Botova, a na jednoj dionici otvoren je i tender za radove.

Izvor: www.novilist.hr

Do you like this article? Yes No

Ratings: 0 Yes 0 No

Other News by Category