News

2012 Nov 09

Remontno brodogradilište Viktor Lenac i talijanska tvrtka Rosetti Marino dobili posao od 30 milijuna eura

Ugovor vrijedan 30 milijuna eura potpisan je u utorak u Brodogradilištu Viktor Lenac što je u ovim vremenima već kroničnog manjka investicija u Hrvatsku izazvalo nemalu pozornost, ako je suditi prema broju i šarolikosti uzvanika iz poslovnog, političkog i javnog života koji su se tim povodom okupili na svečanosti u škveru.

  Riječ je gradnji dvije proizvodne plinske platforme za INAgip, poslu kojeg su zajednički dobili međusobni "stari znanci", talijanska tvrtka Rosetti Marino i Viktor Lenac, kao njihov podizvođač, ali zapravo partner. Jer, kako su objasnili glavni izvršni direktor Rosettija Daniele Rossi i predsjednik Uprave Lenca Robert Škifić, sve će se u ovom poslu dijeliti "po pola", od konkretnih poslova do, u konačnici, samih financijskih efekata.

Tradicija i reference

Izgradnju prve plinske platforme Rosetti i Lenac trebali bi završiti za 15 mjeseci, ali se postavljanje njezina postolja očekuje već sredinom sljedeće godine. Nova INAgipova proizvodna platforma bit će locirana na plinskom polju Ika - jugozapad, a prve količine prirodnog plina s njezinih bušotina očekuju se u kasno ljeto 2014. godine. Kako je jučer objašnjeno, gradnja postolja i procesnog modula za drugu platformu je opcionalna što znači da će Rosetti i Lenac s tim krenuti ovisno o rezultatima nove istražne bušotine INAgipa.

 Podsjećajući na tradiciju i reference koje brodogradilište ima u gradnji plinskih platformi, počevši od Labina sada već daleke 1985. godine, predsjednik Uprave Lenca Robert Škifić nije krio zadovoljstvo što su, u suradnji sa svojim starim talijanskim partnerom, uspjeli izboriti i ovaj najnoviji posao, od kojeg će koristi imati i kooperantske tvrtke koje su sve ugroženije stanjem u domaćoj brodogradnji. Ugovorena platforma bit će 14. po redu na čijoj je izgradnji Lenac sudjelovao, a dolazi u pravom trenutku za ovo brodogradilište koje itekako osjeća veliku krizu na tržištu remonta i preinaka.

– Smatramo da smo na ovaj način dali doprinos razvoju i rastu lokalnog gospodarstva što nam je posebno drago, kazao je direktor INAgipa Željko Mlinarić  u ime Ine. Podsjetio je da INAgip, zajednička kompanija Ine i talijanskog Enija, od 1996. godine upravlja s ukupno 17 platformi na Sjevernom Jadranu s kojih je dosad proizvedeno više od 14 milijardi kubičnih metara plina. Cilj je još povećati proizvodnju prirodnog plina sa sjevernojadranskih polja, ali i intenzivirati istraživačke aktivnosti na drugim, geološki interesantnim područjima u Jadranu, poglavito njegovom srednjem dijelu.

Investicijski projekti

O Ininom fokusiranju na daljnja istraživanja nalazišta plina i nafte u Hrvatskoj govorio je i predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott, naglasivši da će do konca ove godine u to uložiti gotovo milijardu kuna. Ti investicijski projekti, zaključio je Aldott, Inu stavljaju za okosnicu hrvatskog gospodarstva. Aldott je izrazio zadovoljstvo i ponos dosadašnjim rezultatima "joint venturea" između Ine i talijanskog Enija, za njega je to "fantastičan posao". Riječku regiju Aldott je apostrofirao kao "iznimno značajnu" za Inu, kako u prošlosti ove hrvatske kompanije, tako i za njezinu budućnost te izrazio nadu da će i u svojim budućim investicijama na ovom području naići na podršku i dobru suradnju s lokalnom zajednicom.

  O suradnji svoje kompanije i Lenca u gradnji 12 plinskih platformi, praktički od samih početaka proizvodnje plina u Sjevernom Jadranu, govorio je glavni izvršni direktor Rosettija Daniele Rossi.

  – Drago nam je da su Ina i Eni ponovno u razvojnom ciklusu crpljenja prirodnog plina iz Jadrana. Sigurni smo da će Rosetti, kao i naš stalni partner Viktor Lenac, izgraditi i ove platforme na zadovoljstvo INAgipa. Veselimo se budućoj suradnji, poručio je na kraju Rossi, u pratnji svog glavnog operativca u Hrvatskoj Ognjena Antunca.

Široka lepeza uzvanika

  Uz lokalne političke dužnosnike, gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, predsjednika Županijske skupštine Inga Kamenara, kostrenskog načelnika Miroslava Uljana, u Martinišćicu su stigli i iz Inine vrhuške, predvođeni predsjednikom uprave Zoltanom Aldottom, kao i direktori INAgipa Željko Mlinarić i Fabio Castiglioni. Značaj ovog međunarodnog posla naglasila je i nazočnost generalnog konzula Republike Italije u Hrvatskoj Renata Cianfaranija, a uistinu široki dijapazon uzvanika upotpunjavali su predstavnici HBOR-a, sindikalni čelnici, poslovni partneri »Lenca«, baš kao i čelni ljudi iz PU primorsko-goranske i Županijskog suda u Rijeci.

read more

Do you like this article? Yes No

Ratings: 1 Yes 0 No

Other News by Category