News

2013 Apr 18

Potpora izmjenama Pomorskog zakonika

Saborski su klubovi podržali prijedlog izmjena Pomorskog zakonika, ali i upozorili da se prijelazna razdoblja nakon kojih će se u Hrvatskoj omogućiti kabotaža i brodarima iz drugih članica EU-a mora iskoristiti za obnovu flote domaćih brodara.

 

HDZ-ovi zastupnici protive se i odredbi po kojoj će nadležni ministar kabotažu iznimno moći dopustiti i brodarima izvan članica EU-a. Ministar može i brodarima iz trećih zemalja omogućiti prometovanje između domaćih luka, bez ikakvih kriterija, bez potrebe opravdanja takve odluke gospodarskim interesom, bez konzultacija s Ministarstvom gospodarstva i Hrvatskom gospodarskom komorom, upozorila je Ana Lovrin (HDZ).

 

Opasnost po domaće brodare Lovrin vidi u mnogim turskim kruzerima koji samo čekaju da dođu na novo tržište i ponude svoje usluge po nižim cijenama.

 

Laburist Mladen Novak zatražio je da se uvjeti i cijene pregleda brodova izjednače s onima u Sloveniji i Italiji. Zatražio je i ublažavanje uvjeta pod kojima pomorci podliježu porezu na dohodak. Smatra da bi u 183 dana u međunarodnoj plovidbi koje moraju skupiti pomorci ako žele da ih se oslobodi poreza treba uračunavati i dane bolovanja te obvezne edukacije.

 

Zakonske izmjene podupire i HNS, u ime kojega je Petar Baranović od resornog ministarstva zatražio da razmotri ideje o ograničavanju ulaska velikih brodova u hrvatske vode, kako bi se zaštitio interes hrvatskih brodara.

 

Peđa Grbin (SDP) prijedlog je pozdravio kao minireformu pomorskog zakonodavstva. Posebno je pohvalio odredbe kojima se povećava odgovornost brodara u pomorskim nesrećama i uvodi obveza osiguranja brodova, koje bi trebale olakšati naplatu štete.

 

Klubovi su u raspravi podržali i izmjene Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda, kojima se među ostalim regulira način upisa plovila u upisnike plovila RH. Upis sada ima restriktivniji zahtjev, ali ne ovisi i ne dira u pravo da komercijalni prijevoz vlasnici plovila i brodari obavljaju na identičan način, kako domaći, tako i prijevoznici iz članica Unije.

 

Oporbeni zastupnici iz HDZ-a i Hrvatskih laburista pozvali su Vladu da učini više na uređenju riječnih plovnih putova, ističući da Hrvatska nimalo nije iskoristila svoje šanse na tom području. Imamo sjajne predispozicije da osnažimo taj promet, poručio je Branko Bačić (HDZ).

Zastupnici su kratko raspravili i potvrđivanje izmjena sporazuma Vlade i Europske komisije o financiranju višegodišnjega operativnog programa Regionalna konkurentnost. Taj sporazum predstavlja pravnu osnovu za nastavak korištenja nepovratnih financijskih sredstava iz pretpristupnog programa IPA. Program je vrijedan oko 717 milijuna kuna, od čega će Europska komisija iz instrumenta pretpristupne pomoći osigurati nepovratnih 610 milijuna kuna, a ostatak će se namaknuti iz proračuna različitih ministarstava koja sudjeluju u programu.

Izvor: www.hrt.hr

Do you like this article? Yes No

Ratings: 0 Yes 0 No

Other News by Category