News

2013 Mar 05

Pločama naftni terminal od 130 milijuna eura

Prva faza terminala za tekuće terete u pločanskoj luci neće se financirati prodajom dijela tvrtke “Luka Ploče trgovina” (LPT), u vlasništvu “Luke Ploče”, kako je bilo planirano, nego vlastitim novcem i kreditom.

Naime, LPT je investitor novoga terminala, površine oko 160 tisuća četvornih metara, sukladno koncesijskom ugovoru potpisanom s Lučkom upravom Ploče. Na tome području planira se gradnja spremničkoga prostora za naftne derivate, ukupnoga kapaciteta 280 tisuća prostornih metara, prostora za ukapljeni naftni plin (LPG), kapaciteta 35 tisuća prostornih metara, i terminala za zbrinjavanje krupnog i tekućeg otpada, te pranja i čišćenja vagonskih i kamionskih cisterni.

Novac za dozvole

Procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 130 milijuna eura, a LPT je za ishođenje dozvola, projektnu dokumentaciju, te komunalne i vodne doprinose uložio oko 4 milijuna eura. Doznali smo da će ta pločanska tvrtka s partnerima uskoro početi realizaciju prve faze projekta, koja bi trebala obuhvatiti izgradnju spremnika za naftne derivate, kapaciteta 100 tisuća prostornih metara, te kompletnog terminala za zbrinjavanje otpada i pranja cisterni.

Projekt bi trebao biti realiziran do kraja 2014. godine, a njegova vrijednost je oko 35 milijuna eura. Financiranje svoga dijela, u iznosu od 15 milijuna eura, LPT planira realizirati s 20 posto vlastitog novca, uz potporu vlasnika, tvrtke “Luka Ploče”, dok bi se preostali dio financirao kreditom.

Neslužbeno smo doznali da je matična tvrtka namjeravala prodati dio LPT-a, kako bi namaknula potreban novac za kapitalno ulaganje, ali se od toga odustalo zbog neodgovarajućih ponuda od strane tvrtki iz Francuske i Kanade

Uspješna godina za tvrtku

“Luka Ploče trgovina” bavi se skladištenjem i manipulacijom naftnih derivata i jestivoga ulja, preko terminala izgrađenog 2001. godine, a prošla godina, s prometom od preko 130 tisuća tona, bila je bolja od prethodne četiri godine.

pročitajte više

Do you like this article? Yes No

Ratings: 1 Yes 0 No

Other News by Category