News

2013 Mar 27

P. Brazzoduro: ministar ne zna što govori!

Na konferenciji za medije koja je jučer održana u Središnjem uredu SPH u Rijeci, glavni tajnik Predrag Brazzoduro je zatražio ostavku ministra S. Hajdaša Dončića zbog očigledne neinformiranosti i nepoznavanja odredbi Pomorskog zakonika.

Naime, ministar je u razgovoru u Novom listu koji je objavljen u subotu izjavio da „beneficiranog staža za pomorce nema, niti će ga uskoro biti“ što je izazvalo uzbunu među pomorcima. P. Brazzoduro je istaknuo da u Pomorskom zakoniku izričito je navedeno (čl. 129a) da pomorci imaju pravo na staž osiguranja s povećanim trajanjem (tzv. beneficirani staž), a za to plaćaju obvezni doprinos u visini od 7,84 posto na osnovicu i da mogu u mirovinu uz uvjet ispunjavanja 60 godina života i 15 godina plovidbe!

Zatražili smo od resornog ministra da urgira povlačenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika iz saborske procedure, kako bi se još jednom sjelo i dogovorilo da li će se podržati strategija Europske Unije ili će se stvarno ići u uništenje pomorstva, ali u prvom redu pomoraca u Hrvatskoj. Do današnjeg dana nismo dobili nikakav odgovor. Držimo da bi u svakoj demokatskoj zemlji ministar čiji prijedlog strateški vrlo važnih odluka u korist konkurentnosti brodarstva i pomoraca bio odbijen od Vlade, morao dati ostavku. Ili bi Vlada u kojoj ministar ide drumom, a ostatak šumom, dobio otpuštenicu s dužnosti. Kod nas to nije slučaj, već se događa da taj ministar pokazuje potpuno nepoznavanje resora kojim "komandira", pa u javnost plasira izuzetno uznemirujuću vijest, kako pomorci nemaju i u dogledno vrijeme neće ni imati pravo na staž s povećanim trajanjem, tako zvani beneficirani staž. Pomorski zakonik, članak 129a. govori suprotno – pomorac u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi, bez obzira na zastavu broda za boravak na brodu kao član posade, od 12 mjeseci ima priznat staž osiguranja kao 15 mjeseci. Je li moguće da resorni ministar to ne zna i izazove lavinu nedoumice, što to pomorci već pune dvije godine plaćaju i zašto ili bolje rečene temeljem čega?

1. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika koji je predstavljao dio strategije u pomorstvu, jer je uključio savjete Europske Unije u dozvoljenim subvencijama brodara i pomoraca, odbijen je od ostalih ministarstava u Vladi RH.

2. Treba istaknuti da su SMJERNICE ZAJEDNICE O DRŽAVNIM POTPORAMA U POMORSKOM PROMETU, strateško opredjeljenje Evropske Unije za pomorstvo, odnosno za pomoć brodarima i pomorcima u ostvarenju konkurentnosti na međunarodnom tržištu na kojem posluju, odnosno traže posao.

3. Notorna je činjenica da su EU brodari izgubili konkurentnost kroz sustave zastava pogodnosti odnosno dovođenjem radne snage s dalekog istoka s puno nižim troškovima. Isto se događa i našim brodarima te je logično bilo posegnuti za dozvoljenim subvencijama kroz Smjernice EU.

4. U dosadašnjim izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika 2008 i 2011 godine iskorišten je dio mogućnosti, pa su brodari potpuno oslobođeni plaćanja poreza, pomorcima je sustav 183 dana omogućio djelomično oslobođenje od plaćanja poreza, dok je primjena nižih osnovica za obvezna osiguranja djelomično koristila Smjernice EU.

5. Analizirajući učinke došlo se do zaključka da je postojeći sustav subvencije brodara EU neprihvatljiv, te je zamjenjen sustavom "tonnage tax", a tumačenje olakšica pomoraca rađeno je na način koji ne pogoduje konkurentnosti pomoraca koji u najvećem postotku traže posao na međunarodnom tržištu.

6. Kako tržište ne pokazuje znakove poboljšanja, brodarima se pogoduje (još uvijek u granicama EU Smjernica i pomorske strategije EU) postponiranjem primjene "Tonnage tax" sustava, dok je dio strategije prema sadašnjim i budućim pomorcima, koji je trebao osigurati njihovu konkurentnost na međunarodnom tržištu u potpunosti odbačen.

No resorni ministar ide i dalje u svom dokazivanju napoznavanja resora. Ministar u intervju-u najavljuje plan kadrovskog restrukturiranja i smanjenja broja zaposlenih u Jadroliniji. P. Brazzoduro je istaknuo da se očito ministar nije konzultirao sa svojim pomoćnikom (koji je došao iz Jadrolinije), jer je činjenica da Jadrolinija ima manjak pomoraca i da će zaposliti 142 radnika, a postoji i manjak radnika na kopnu. Samo 11 dana nakon što je rukovodstvo Jadrolinije započelo savjetovanje s Radničkim vijećem o namjeravanoj odluci vezanoj uz plan zapošljavanja pomorca za sezonu 2013. u kojoj na postojećih 1.173 pomorca planira zaposliti dodatnih 142 pomorca od časnika plovidbene straže preko vježbenika do mladića kuhinje, ističe: "…kad je riječ o broju pomoraca mislim da on ne bi trebao biti upitan, odnosno da ga neće biti potrebno drastičnije smanjivati…." Ministar bi MORAO znati da će biti i da postoji potreba za povećanjem broja pomoraca i broja zaposlenih, a ne smanjenje. Mogao je konzultirati svoje pomoćnike, ako on ne zna, mogao se poslužiti jednostavnom matematikom pa podijeliti odrađene sate rada s brojem izvršitelja, pa bi, nadam se primjetio da su postojeći radnici iskorištavani, blago rečeno, preko dopuštenih kriterija sigurnog rada. Umjesto toga on izaziva nelagodu među pomorcima i zaposlenicima Jadrolinije, govoreći o smanjenju broja zaposlenih. Umjesto da govori o dodatnom povećanju obzirom na namjeravano povećanje flote?!

Resorni ministar već dugo vremena (predugo) posjeduje naš zahtjev koji je u suglasnosti sa EU strategijom i EU smjernicama, a koji se odnosi na poboljšanje položaja vježbenika, kako u mogućnosti ostvarivanja nužno potrebne prakse, tako i u potpori države opredjeljenju za pomorstvo u Hrvatskoj. tražili smo da se prošire mogućnosti stjecanja prakse, da država prihvati trošak zdravstvenog osiguranja za vrijeme vježbeničkog staža. da država subvencionira troškove repatrijacije (vidi Smjernice EU točku 4. ZAMJENA POSADE: "Potpore za zamjenu posade smanjuju troškove zapošljavanja pomoraca iz Zajednice, osobito na brodovima na dalekim morima. Potpore, koje podliježu ograničenjima (kao što je navedeno u poglavlju 11) mogu se dati u obliku plaćanja ili naknade troškova repatrijacije pomoraca iz Zajednice koji rade na brodovima registriranim u državama članicama."

Smatramo da je samo dio prije navedenog dovoljan za njegovu ostavku.

U prilogu možete pronaći dopis koji je 03.ožujka 2013, Glavni tajnik SPH P.Brazzoduro uputio resurnom ministarstvu i aktualnom ministru Dončiću:

DOPIS: Prijedlozi izmjena i dopuna Pomorskog zakonika

Izvor: sph.hr

Do you like this article? Yes No

Ratings: 2 Yes 0 No

Other News by Category