News

2013 Feb 28

Obalna straža gradi pet novih brodova

O budućnosti Hrvatske ratne mornarice održan je stručno-znanstveni skup u Domu Oružanih snaga HV-a u Lori na kojem se okupio gotovo cijeli vojni vrh.

Na dijelu skupa otvorenom za javnost govorili su ministar obrane Ante Kotromanović, general-pukovnik Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera, te komodor Robert Hranj, zapovjednik HRM-a.

- Pitanje je dana kada ćemo raspisati natječaj za izgradnju prvog ophodnog broda, prototipa, za Obalnu stražu - najavio je ministra obrane Kotromanović konačnu realizaciju izgradnje ukupno pet brodova za potrebe Obalne straže i HRM-a.

- Čekamo očitovanje Ministarstva gospodarstva da vidimo koje je brodogradilište sposobno po najboljim uvjetima izgraditi brod.  Vjerujem da će prvi brod zaploviti do kraja godine, a njegova cijena je oko 10 milijuna eura. Dakako, sa tim projektom ciljamo i na inozemno tržište gdje bi moglo biti zainteresiranih kupaca - kazao je ministar.

Na upit novinara je li izgradnje broda po projektu Brodarskog instituta u skladu za zakonom o javnoj nabavi, ministar je odgovorio:

- Gradit će se po unaprijeđenom projektu Brodarskog instituta, a koji je MORH plati 5 milijuna kuna. Bilo bi glupo da bacimo taj novac... Mornarica je zadovoljna, kao i Stožer s onim što je Brodarski institut napravio i moramo ići po tome. Ne možemo ići tražiti druga rješenja što bi nas opet koštalo vremena i novaca - odgovorio je Kotromanović.

U budućnosti HRM-a, nastavio je ministar obrane, vidimo i nekoliko korveta.

- Ulaskom u Europsku uniju s takvim brodovima mogli bi od Italije, koja svoje težište prebacuje na Mediteran, preuzeti nadzor Jadrana - kazao je ministar Kotromanović o vizijama budućnosti pomorske sile u Hrvata.

Ministar je odbacio mogućnost da se ratna luka Lora preda civilnim vlastima.

Stanje u HRM-u nije nimalo blistavo. HRM je 'flota starčadi' čiji su brodovi brodovi prosječne starosti preko 30 godina godina. Izgubljene su podmorničke sposobnosti, raketne topovnjače godinama čekaju na remont, polovnim finskim topovnjačama nitko ne zna svrhu nabave, a zbog neispravnih raketa RBS-15B, brojčano najveća mornarica istočnog Jadrana, više ne posjeduje ni osnovnu borbenu sposobnost-protubrodski udar. Stanje je alarmantno, vremena za čekanja više nema.

Inače, brodove obalne straže u ovom trenutku u Hrvatskoj može nekoliko brodogradilišta kao što su "Tehnomont –Pula", brodogradilište "Punat",  "NCP Šibenik", "Adria-Mar brodogradnja", "Montmontaža-Greben", "Inkobrod Korčula", te "Brodsplit BSO".

Kronologija nerealiziranih planova razovja HRM-a:

- 1992. napravljen je prvi plan opremanja HRM, planirao se nastavak izgradnje brodova klase „Kralj“, te izgradnja protuminskih i protupodmorničkih brodova.
- 1997. planirana izgradnja korvete po modularnom načelu, deplasmana do dvije tisuće tona, „Hrvatski ratni brod za 21. Stoljeće“, te obalne podmornice od 400 do 500 tona.
- 2005. do 2015. izgradnja pomorske baze na jugu i remont raketa RBS, ali ni to nije realizirano.

Tehničke generalije budućeg ophodnog broda su poznate: bit će dug 42 metra i širok osam metara, težine do 200 tona, posadu će činiti 14 članova, a od naoružanja imat će pramčani top od 20 mm te strojnice od 12,7 mm

Dugoročni plan

U tijeku je izrada novog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga. Razvojni planovi oružanih snaga zahvatit će period od 10 godina i zahtijevat će ulaganje od sedam do osam milijardi kuna.

Mnogi su na skupu u Lori izrazili nadu da će se novi DPR, za razliku od aktualnog, ipak poštovati, pisebno kada po po pitanju opremanja HRM-a. Potojeći DPR je, između ostalog za razdoblje do 2015. predviđao remont raketnih topovnjača "Petar Krešimir IV" i "Dmitar Zvonimi", no to nije naapravljeno. Kao što nisu ni remontriare rakete RBS-15B.

pročitajte više

Do you like this article? Yes No

Ratings: 1 Yes 0 No

Other News by Category