News

2012 Jul 23

NCP Remontno brodogradilište Šibenik gradi dva katamarana za norveški Moen Marin

Norveški naručitelj Moen Marin AS i NCP Remontno brodogradilište Šibenik potpisali su ugovor o izgradnji još dva katamarana. Tvrtka Moen Marin AS nastala je spajanjem tvrtke Moen Slip AS i tvrtke Nordic Aqua Boats AS s kojom su Šibenčani, zahvaljujući norveško-hrvatskoj tvrtki CroNoMar, 2009. godine uspostavili poslovnu suradnju i time započeli serijsku proizvodnju ovih plovila u brodogradilištu u Mandalini.

- Za Norvežane upravo dovršavamo osmi takav brod koji ćemo isporučiti početkom rujna. Sada smo ugovorili gradnju još dvaju pojedinačnih vrijednosti oko 700 tisuća eura. Pojedinačna gradnja trajat će 4,5 mjeseca, a na njihovoj gradnji bit će angažirano 30 do 40 brodograditelja - kazao je za Slobodnu Dalmaciju Enzo Sovitti, NCP Refit.

On je potvrdio da se privode kraju razgovori o tome da Šibenčani grade još dva takva plovila za norvešku ribarsku flotu, što jasno govori da bi ovdašnji brodograditelji za Norvežane mogli isporučiti čitavu malu ribarsku flotu, kako je svojedobno i najavio Goran Prgin, vlasnik NCP-a. Riječ je o aluminijskim katamaranima dužine 13,5 metara, širine 7,5 metara, s gazom od 2,5 metara, spremnicima goriva 2x2000 litara i spremnikom vode od 2000 litara koji se koriste za rad u ribogojilištima. Karakterizira ih velika radna površina opremljena dizalicom jer je namijenjen opskrbi i održavanju ribogojilišta za norveško tržište gdje je uzgoj ribe jedna od najbrže rastućih industrijskih grana.

Podsjetimo, Šibenčani su, zahvaljujući, prije svega, kvaliteti, prije tri godine ovaj posao „oteli“ Kinezima koji su duže vrijeme ribarske katamarane gradili za Norvežane. Poslije izgrađenih osam takvih plovila, pokazalo se da su Norvežani izabrali dobrog partnera.

- Kad bismo imali bolju logistiku banaka, ovdje u Mandalini gradili bismo puno više plovila, a posla bi bilo barem za još 40-ak brodograditelja - kaže Sovitti.

Presudnu ulogu u ugovaranju ovog posla između Norvežana i NCP-a ima tvrtka CoNoMar.

- Nismo stali samo na gradnji katamarana. Trenutačno smo u pregovorima s Norvežanima da NCP za njih započne serijsku proizvodnju ribarskih brodova osjetno većih od spomenutih katamarana. O detaljima ovog posla javnost ćemo izvijestiti kada ugovorimo tu prvu novogradnju - kaže Ana Zajc, konzultantica tvrtke CroNoMar.

pročitajte više

Do you like this article? Yes No

Ratings: 0 Yes 0 No

Other News by Category