News

2013 Oct 04

Načelna pogodba: Hrvatska kupuje teren za LNG, Hypo glasa za predstečajnu Diokija

Procjena vrijednosti zemljišta za budući LNG terminal na Krku još nije gotova i, s obzirom na razna potrebna vještačenja, neće biti završena tako skoro, no zato će Državni ured za upravljanje državnom imovinom, DUUDI, potvrdio je našem listu predstojnik Ureda Mladen Pejnović, već ovih dana Hypo banci, koja nad tim zemljištem ima hipoteku vrijednu 23,5 milijuna eura, poslati pismo namjere kojim država potvrđuje da to zemljište želi otkupiti.

Kako neslužbeno doznajemo, država je s Hypo bankom načelno dogovorila da će zemljište platiti kreditom Hypo banke, no za sada nije poznato pod kojim uvjetima i, posebno važno, po kojoj cijeni. Navodno će banka pristati i na manju cijenu od postojeće hipoteke, no pismo namjere, koje bi u banku trebalo stići prije 10. listopada, bit će preduvjet da se na ročištu za predstečajnu nagodbu Diokija, zakazanom za taj datum, predstečajna nagodba i izglasa.

Bude li se, naime, čekao završetak procjene, takav je, pozitivan ishod po radnike Diokija i nastavak prozvodnje, daleko neizgledniji, dok je i pokretanje proizvodnje u Dina Petrokemiji, za koju je predstečajna nagodba izgasana, neizvjesno bez završetka predstečajne nagodbe Diokija.

S pismom namjere države u rukama, Hypo banka će, pretpostavlja se, u četvrtak dignuti ruku za predstečajnu nagodbu Diokija i s tim glasom, glasom ključnog vjerovnika, nagodba sigurno prolazi. Bez tog glasa, čak i da se svi ostali vjerovnici slože, predstečajnu je nagodbu teško provesti u praksi.

Hoće li za nagodbu glasati i Ina, s obzirom na događanja između Vlade i MOL-a, odnosno Hrvatske i Mađarske, ostaje upitno, no i sa glasom Hypo banke, kažu upućeni, nagodba sigurno prolazi. Nakon toga se čeka završetak nove procjene zemljišta, koja mora dobiti i potvrdu revizora, država će kreditom otkupiti zemljište, radnička će potraživanja biti namirena, a država, ovaj put s riješenim pitanjem zemljišta, može dalje u pregovore s investitorima, navodno američkim kompanijama zainteresiranima za gradnju LNG-a i trgovanje plinom.

Izvor: www.novilist.hr; Bojana Mrvoš Pavić

 

Do you like this article? Yes No

Ratings: 0 Yes 0 No

Other News by Category