News

2013 Jul 03

Mario Pavić novi šef Tankerske plovidbe: hoće li promjena biti i u Lencu?

U vrhu zadarske brodarske kuće došlo je do kompletne promjene. Nadzorni odbor Tankerske plovidbe na sjednici je prihvatio neopozive ostavke dosadašnjeg vodećeg »tria« – Lenka Milina, Ivice Čičmira-Vesića i Joška Jurina, a kormilo ove brodarke kuće, čiji su ukupni gubici početkom ove godine premašili polovicu temeljnog kapitala ove tvrtke, povjereno je Mariju Paviću, magistru inženjeru pomorskog menadžmenta. Ujedno, NO je odlučio da će Pavić, čiji je dvogodišnji mandat odmah stupio na snagu, odsad biti i jedini član Uprave.

Poznavateljima prilika u brodarstvu ova kadrovska promjena u zadarskoj središnjici »Tankerske« nije došla kao iznenađenje s obzirom na krizu koju u svom poslovanju proživljava ovaj najveći i desetljećima najuspješniji hrvatski brodar. Prošlu poslovnu godinu »Tankerska« je zaključila s čak 541 milijuna kuna gubitka. Doduše, kako je to pojasnio dojučerašnji predsjednik Uprave Lenko Milin, razlog ovako dramatičnom gubitku  je u provedenom usklađivanju vrijednosti brodova s aktualnim tržišnim cijenama što je se u konačnoj bilanci reflektiralo kroz dodatni »minus« od 69 milijuna dolara, ili, blizu 400 milijuna kuna.  Međutim, činjenica je da je i iz redovnog poslovanja ostvaren gubitak od dvadesetak milijuna dolara odnosno oko 140 milijuna kuna dok su i godinu prije, 2011., Zadrani zaključili s 90 milijuna kuna »minusa«.

Svakako da glavni razlog ovakvom preokretu u poslovanju »Tankerske plovidbe« koja je, samo usporedbe radi,  2008. godinu zaključila s »plusom« od 342 milijuna kuna, treba tražiti u  žestokoj krizi koja je poharala svjetsko tržište brodskog prostora. Zadarski brodar dvije je godine uspio odolijevati negativnim kretanjima, ali u posljednjih godinu i pol krenuo i s prodajom dijela vlastite flote. Za vrijeme mandata Lenka Milina, koji je koncem siječnja 2012. godine zamjenio dugogodišnjeg glavnog čovjeka »Tankerske« Ivu Mustaća, flota zadarskog brodara ostala je »kraća« za četiri tankera.

Zbog gubitaka koji su prešli polovicu temeljnog kaptala, u ožujku ove godine održana je izvanredna Skupština ovog društva, a negativni trendovi nastavili su se – gubitak u prvom kvartalu ove godine iznosio je 36,5 milijuna kuna.

Štura vijest o promjeni u vodstvu kompanije objavljena je na Zagrebačkoj burzi. Pokušali smo doći do komentara predsjednika Nadzornog odbora »Tankerske« Ivana Pupovca, kao i Lenka Milina, ali bez uspjeha. O novom »kapetanu« zadarskog brodara, Mariju Paviću, dostupne informacije ukazuju da je riječ o mlađem kadru, koji je karijeru u »Tankerskoj« započeo 1993. godine kao časnik palube.  Odgovornu dužnost Pavić je preuzeo s pozicije vodećeg čovjeka jednog od društava »Tankerske«, londonskog »Alan Shippinga«.

Hoće li se ove promjene u vodstvu »Tankerske plovidbe« posredno odraziti i na Brodogradilište »Viktor Lenac«, u čijem Nadzornom odboru sjede Lenko Milin, koji je ujedno i predsjednik,  Ivica Čičmir-Vestić te Ive Mustać zasad nije poznato. Zadrani su, podsjetimo, najveći pojedinačni vlasnici »Lenca« s udjelom od 48,4 posto. Ovo kvarnersko brodogradilište prošle je godine po prvi put također uzdrmala kriza. Dok su prijašnje poslovne godine »uredno« zaključivali s dobiti, 2012. godina zaključena je s blizu 30 milijuna kuna gubitka dok je u prvom tromjesječju ove godine iznosio 1,9 milijuna kuna.

Izvor: www.novilist.hr; Orjana Antešić

Do you like this article? Yes No

Ratings: 0 Yes 0 No

Other News by Category