News

2012 Sep 05

Luka Rijeka: potpisan novi kolektivni ugovor u "Jadranskim vratima"

Novi Kolektivni ugovor kojim se uvodi sedmodnevni radni tjedan potpisan je u tvrtci Jadranska vrata koja upravlja riječkim kontejnerskim terminalom Brajdica. Kolektivni ugovor je stupio na snagu 1. rujna.

Kako se navodi u zajedničkom priopćenju predsjednika pregovaračkog odbora sindikata Marija Ivekovića i Nezavisnog sindikata zaposlenika u Riječkoj luci Rusmira Cimirotića te Jadranskih vrata, novim Kolektivnim ugovorom ispunjeni su ciljevi obje pregovaračke strane.
Povećanje produktivnosti

Dodaje se i kako predstavlja prvi takav u regiji specijaliziran za operativnost kontejnerskog terminala. Potpisan je na trajanje od jedne godine, s ograničenom produženom primjenom od četiri mjeseca.

Najveću novost koju donosi, uvođenje je sedmodnevnog radnog tjedna, uključujući vikend. Ovime bi se, objašnjava se, trebala smanjiti potreba za prekovremenim satima radnika i povećati sama produktivnost.

"Povećanje produktivnosti za Društvo ima za posljedicu smanjenje troškova, no bez negativnog utjecaja po prihode samih zaposlenika", tvrdi se u zajedničkoj objavi za medije sindikata i Uprave Jadranskih vrata.
Radnik može odbiti raditi prekovremeno

Odredbama novog Kolektivnog ugovora svaki zaposlenik ima pravo na 23 dana te dodatnih sedam dana plaćenog godišnjeg odmora. Među ugovorenim pravima izdvaja se i da su uskrsnice, regres, božićnica i jubilarne nagrade ugovorene u najvišim neoporezivim iznosima.

Ujedno, Pravilnik o plaćama Uprava može donijeti jedino u zajedništvu i uz supotpis sindikata. Zanimljiva je i apostrofirana odredba prema kojoj radnik ima pravo odbiti prekovremeni rad i to bez ikakvih posljedica, a mogućim zapošljavanjem kooperanata poslodavac neće smjeti smanjiti broj izvršitelja utvrđenih Pravilnikom o sistematizaciji na radnim mjestima na kojima se zapošljavaju radnici kooperanata. Nadalje, troškove dolaska na posao u Jadranskim vratima svojim će zaposlenicima plaćati prema cijeni dnevne karte u javnom prometu.

O novom Kolektivnom ugovoru u Jadranskim vratima obje su strane počele razgovarati još u listopadu prošle godine. Prema odredbama Dioničarskog ugovora Jadranska vrata nisu smjela jednostrano raskinuti važeći Kolektivni ugovor najmanje dvije godine od dana preuzimanja, ali su očito na obje strane uvidjeli potrebu za promjenama i definiranja okvira specifičnih upravo za kontejnersko poslovanje. Aktivni pregovori počeli su u travnju ove godine.

pročitajte više

Do you like this article? Yes No

Ratings: 0 Yes 2 No

Other News by Category