News

2013 Jul 05

Luka Rijeka: Kontejnerski promet 12 posto veći nego lani

Kontejnerski brod Maersk Kawasaki jučer je uplovio na novu obalu kontejnerskog terminala Brajdica, koja je tako operativno započela s radom s nova dva kontejnerska mosta dopremljena iz Kine prije nešto više od mjesec dana.

Time se otvara i novo poglavlje rada na jedinom kontejnerskom terminalu riječke luke, gdje je u prvih šest mjeseci ove godine pretovareno 72.559 TEU jedinica, što je oko 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Optimizam budi i podatak da je lipanj bio prometno rekordan mjesec na terminalu sa 17.748 TEU-a, što bi trebala biti tek uvertira za daljnji rast do kraja godine.

Ipak, u ovom trenutku nitko iz tvrtke Jadranska vrata nije spreman konkretno iznijeti brojke s kojima se planira okončati godina, prije svega zbog okolnosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju i početka poslovanja u novim uvjetima.

S tim u vezi zadnjih tjedana održan je niz sastanaka i radionica s partnerima Jadranskih vrata – brodarima, agentima i špediterima, te su usklađene proceduralne promjene s Carinom RH, koje su se počele provoditi nakon ulaska Hrvatske u EU.

Ostaje tek vidjeti koliko će sustav biti efikasan, odnosno koliko će biti čekanja na granici. Stoga se iz Jadranskih vrata naglašava samo kako je neupitan daljnji rast prometa i bolji rezultat od onoga u prošloj godini.

Neslužbeno je procjena kako bi bilo izvanredno i ambiciozno ukoliko bi bio oboren apsolutni rekord Brajdice iz 2008. godine kada je pretovareno oko 169.000 TEU-a. Procjene su ipak nešto niže i realan bi promet mogao biti oko 155.000 TEU-a.    

Jučer su istovremeno prvi put privezana dva broda uz bok Brajdice, uz Maersk Kawasaki bio je i brod Karin S., a sve to omogućeno je nizom investicija na terminalu, prije svega u izgradnji novih 328 metara obale, a zatim i dolaskom nove opreme vrijedne ukupno oko 23 milijuna eura, koju je iz Kine prije mjesec i pol dana dopremio specijalni brod Zhen Hua 20.

Iako je terminal jučer počeo raditi na novoj obali službeno otvorenje zakazano je za 10. srpanj kada se očekuje i dolazak visokih predstavnika Vlade među kojima i ministra financija Slavka Linića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića.

Izvor: www.novilist.hr; Darko Pajić

Do you like this article? Yes No

Ratings: 0 Yes 0 No

Other News by Category