News

2014 Aug 08

Luka Rijeka: Gradnja terminala na Zagrebačkoj obali počinje idućeg tjedna

Idućeg tjedna počinje izgradnja novog kontejnerskog terminala riječke luke na Zagrebačkoj obali kao što je bilo i najavljeno prije nekoliko tjedana iz Lučke uprava Rijeka. Krajem kolovoza ili početkom rujna očekuje se i svečano otvorenje najvažnijeg projekta Rijeka Gatewaya, te bi gradilište protokolarno trebao otvoriti resorni ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak naglašava da je građevinska dozvola napisana, što znači da je uklonjena i posljednja administrativna prepreka pred Zagrebačkom obalom.

– Radovi na terenu započinju narednog tjedna, ali će biti riječ o čišćenju i organizaciji budućeg gradilišta tako da neće biti nekih spektakularnih prizora. Konzorcij talijanskih tvrtki je spreman krenuti i u roku od nekoliko mjeseci očekuje se doprema prvih kesona, koji se grade u Brindisiju u Italiji. Istovremeno će se organizirati postrojenje za gradnju kesona na području Zagrebačke obale, te će se paralelno odvijati ugradnja kesona i nasipavanje, koji će se kombinirati u gradnji. Ne očekujemo gužve na prometnicama u gradu zbog nasipavanja, jer će se najveći dio materijala dopremati morem preko specijaliziranih barži, a materijal će dolaziti iz nekoliko kamenoloma u Istri s kojima su talijanski građevinari dogovorili suradnju. Najvažnije je da smo krenuli i da smo još uvijek u zadanim rokovima, te planiramo dovršiti terminal sredinom 2017. godine, kazao je Mezak.

Zagrebačku obalu će graditi talijanski konzorcij tvrtki JV Grandi Lavori Fincosit S.p.a., Construction Co.Ed.Mar. S.r.l. i Impresa Construzioni Giuseppe Maltauro S.p.a. Njima je na javnom natječaju pripao posao izgradnje 400 metara duge obale na budućem terminalu. Ugovor je  vrijedan 70,6 milijuna eura, a potpisan je u travnju 2012. godine. Hrvatske ceste također pripremaju dokumentaciju za početak izgradnje ceste D-403, koja će spojiti Zagrebačku obalu s čvorom Škurinje na riječkoj zaobilaznici. Riječ je o cesti dugoj oko 2,5 kilometara, čiji je najvažniji objekt trotračni tunel Rujevica dug oko 1.300 metara.

Izvor: www.novilist.hr; Darko Pajić

Do you like this article? Yes No

Ratings: 9 Yes 0 No

Other News by Category