News

2014 Jan 13

Kapetan Šmit: Četiri sata spašavali smo nautičara s olujnog Atlantika

Hrvatski pomorci s broda “Lady Račišće”, iz flote korčulanskog “Korkyra Shippinga”, s valovite su pučine Atlantika gotovo četiri sata spašavali novozelandskog nautičara Garetha Dorana s njegove oštećene osmometarske jedrilice kojom je isplovio s Kanarskih otoka na oko 5500 kilometara dugu prekooceansku avanturu prema Barbadosu. Dvadeseteročlana posada predvođena kapetanom Željanom Šmitom, Splićaninom koji već godinama zapovijeda brodovima “Korkyre”, ovih je dana, tijekom plovidbe iz južnoameričkog Surinama prema britanskom Doveru, primila zahvale sa suprotne strane svijeta.

- Hvala Hrvatima, poslali su mi najljepšu blagdansku čestitku u životu! Vjerovala sam u sina, iskusan je nautičar, ali očito je ocean bio jači - kazala je novozelandskim novinarima Gayleen Doran, majka 35-godišnjeg inženjera koji se sam odvažio na prelazak Atlantskog oceana.

Nevrijeme koje ga je zahvatilo istočno od Barbadosa znatno je oštetilo njegovu jedrilicu i more je počelo prodirati u potpalublje. Doran više nije imao izbora, morao je uputiti poziv “Mayday”, odnosno SOS, koji su na svojem radijskom uređaju “uhvatili” pomorci s “Lady Račišća”.

Jedrilicom je Novozelanđanin pokušao prevaliti put od 5500 kilometara, ali nije uspio stići do Barbadosa - Naša posada bila je na 40 milja od Novozelanđanina i odmah su mu krenuli u pomoć. Akcija koju smo koordinirali iz sjedišta naše kompanije bila je vrlo složena, jer brodom dugim 155 metara nije se lako približiti jedrilici na valovitom oceanu. Vrijeme je bilo loše i postojala je realna opasnost da nautičar padne u more. Iako jedrilica nije spašena, jer jednostavno nije bilo uvjeta za to, najvažnije je da su momci uspjeli i da je akcija uspješno okončana - kaže nam Matko Franić, član Uprave “Korkyra Shippinga”, te dodaje da je brodolomac tri dana boravio na hrvatskom brodu nakon čega se iskrcao na Barbados, nesuđeni cilj svoje prekooceanske odiseje.

Nakon povratka u Veliku Britaniju, gdje živi i radi, Gareth Doran ponovno razmišlja o povratku na more i o borbi s vjetrom i valovima. Nadamo se samo da se neće opet izazivati sreću i odvažiti se na samostalan prekooceanski pothvat koji je prije nepunih mjesec dana mogao završiti tragično.

Splitsko ‘dite’ od lamarina

Brod za prijevoz hlađenih tereta i kontejnera “Lady Račišće” izgrađen je 2000. godine u splitskom škveru kao prvi u seriji od dva broda za tadašnju “Mediteransku plovidbu” iz Korčule. “Ledenica” nosivosti 12.912 tona od 2003. godine plovi u floti “Korkyra Shippinga” zajedno s brodom-blizancem “Lady Korčulom”, a najčešće je angažiran na prijevozu banana i kontejnera između Južne Amerike i zapadne Europe.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr; Gordan Zubčić

Do you like this article? Yes No

Ratings: 3 Yes 0 No

Other News by Category