News

2014 Nov 06

Jadroliniji prijete tužbe teške 20 milijuna kuna

Trgovački sud u Splitu ovih je dana donio nepravomoćnu presudu u korist upravitelja stroja 2. kategorije u postupku protiv Jadrolinije od koje taj pomorac potražuje 37 tisuća kuna. Prema nepravomoćnoj presudi, Jadrolinija je upravitelja stroja tijekom 2009., a potom još tri godine zaredom, zakidala za razliku plaće dok je bio na godišnjem odmoru. Jadrolinija mu, naime, nije isplatila naknadu plaće za godišnje odmore u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca, već mu je isplaćivala naknadu plaće u visini njegove osnovne plaće. Ovakvu politiku isplate plaća, pokazalo se potpuno pogrešnu i suprotnu Zakonu o radu, Jadrolinija je provodila samo prema svojim pomorcima, odnosno prema posadama na svojih 50 brodova. S obzirom da je na Jadrolinijinim brodovima zaposleno oko 1.100 pomoraca, može se očekivati da će većina njih također pokrenuti postupke, pogotovo ako presuda u korist upravitelja stroja postane pravomoćna.
   
Ignorirali upozorenja

Pouzdano saznajemo, što nam je potvrđeno od još nekoliko osoba, da su na Trgovačkom sudu u Splitu dosad ukupno donesene četiri presude u korist pomoraca, a na štetu kompanije koja će im morati isplatiti visoke naknade.
   
Ove presude po svemu sudeći predstavljaju presedan koji bi Jadroliniju, koja je godinama svoje pomorce zakidala za realan iznos plaće dok su na godišnjim odmorima, doslovno mogao koštati milijune i milijune kuna. Prema našim informacijama, dosad je stotinjak pomoraca Jadrolinije, s mjestima prebivališta u Rijeci, Zadru i Splitu, podnijelo tužbe pred nadležnim trgovačkim sudovima, na isti način kao i upravitelj stroja s jednog broda, tražeći naknadu plaća za koje su bili zakinuti tijekom godišnjih odmora.

Predsjednik Radničkog vijeća Tomislav Urlić kaže da je Radničko vijeće godinama bivšoj Upravi skretalo pozornost na kršenje Zakona o radu i kolektivnog ugovora.

– Uvijek nas se, međutim, ignoriralo. Nije nas se shvaćalo dovoljno ozbiljno, jer smo za Upravu bili samo suprotna strana. To je bilo potpuno pogrešno shvaćanje i percipiranje situacije. Mi smo htjeli suradnju s Upravom, inzistirali smo na rješavanju problema oko plaća pomoraca dok su na godišnjem odmoru, ali s druge strane naprosto nije bilo sluha. Zbog svega toga sasvim je razumljivo da su pomorci, svjesni da su im prekršena prava, krenuli s tužbama koje su jedini način da dođu do novaca koji im pripadaju. Nažalost, umjesto dogovora i isplate onoga što su zaradili teškim radom, pomorci svoje pravo i pravdu traže i dobit će sudskim putem. Radničko vijeće izuzetno je žalosno što će sada Jadrolinija morati plaćati velike iznose koji će se još povećati za kamate, sudske troškove i troškove odvjetnika. Sretna je okolnost da u trenutnoj Upravi osoba zadužena za financije razumije sukus ovog problema, što znači da se prekinulo s dosadašnjom praksom, kaže Urlić.
   
Kosturi iz ormara

Naglašava da se sada kompanija po tom pitanju pridržava zakona te se pomorcima plaća i tijekom godišnjeg odmora konačno isplaćuje po realnom i zakonom predviđenom obračunu.

– Ovo što se sada događa kosturi su iz ormara koji će financijski itekako opteretiti kompaniju. To će najvjerojatnije izazvati stresnu situaciju, posebno zato jer se može očekivati da će 70 do 90 posto pomoraca od njih više od 1.100 pokrenuti ovakve tužbe. Prema mojoj slobodoj procjeni, stvorit će se obveza Jadrolinije prema pomorcima u iznosu od oko 20 milijuna kuna, ističe Urlić.

Radničko vijeće još prije četiri godine obavijestilo je Inspekciju rada o kršenju Zakona u radu u Jadroliniji. Inspektorat je slijedom prijave proveo nadzor te podnio tužbu protiv Jadrolinije. Temeljem sudske presude koju je Jadrolinija izgubila, njeni pomorci sada na trgovačkim sudovima traže svoja prava na naknadu do punog iznosa plaće za vrijeme korištenja godišnjih odmora.

Predsjednik Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske Nediljko Bulić potvrdio je kako je nekoliko pomoraca koji su ujedno članovi sindikata dobilo nepravomoćne presude protiv svoje kompanije.
   
Vlada zakon šutnje

– Trenutno je u pripremi još oko 200 tužbi, koje će se, nakon što su neki kolege dobili postupke pred Trgovačkim sudom u Splitu, sada aktivirati. No broj zakinutih pomoraca je puno veći. Ako svi pomorci Jadrolinije koji imaju pravo na naknadu za krivo obračunavanje godišnjih odmora pokrenu tužbe, to bi moglo ugroziti financijsku stabilnost kompanije. To smo pitanje godinama pokušali riješiti s bivšom Upravom, ali nije bilo ni sluha ni interesa. Bivša Uprava svjesno je kršila kolektivni ugovor i Zakon o radu tako što se godinama nisu plaćale obveze prema pomorcima. Uprava se uvijek opravdavala nedostatkom sredstava za takva pitanja, što je argument koji je apsolutno neprihvatljiv. Ni danas, međutim, komunikacija s Upravom, koja je sada u novom sastavu, nije puno bolja. Tek s jednim dijelom Uprave, koji pripada financijskom sektoru, imamo solidnu komunikaciju, jer među tim ljudima postoji određeno razumijevanje za probleme. Drugi dio Uprave nema sluha za probleme koji postoje. U Jadroliniji i dalje vlada neki zakon šutnje i to ne može dobro završiti, kaže Bulić.

Činjenicu da je bivši predsjednik Uprave Jadrolinije Slavko Lončar, u čijem je mandatu nastao dug prema pomorcima sada član Nadzornog odbora Jadrolinije, smatra klasičnom hrvatskom pričom.

Izvor: www.novilist.hr; Robert Frank

Do you like this article? Yes No

Ratings: 0 Yes 0 No

Other News by Category