News

2013 Aug 01

Istraživanje Jadrana - posao bez natječaja

Ministarstvo gospodarstva ugovorilo je s norveškom tvrtkom Spectrum ekskluzivan posao seizmičkog istraživanja Jadrana. Za jadransku naftu zainteresirani su bili i Amerikanci, a sada, nezadovoljni procedurom dodjele posla, najavljuju da će Hrvatsku tužiti Bruxellesu.

Prema riječima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, cijeli proces istraživanja i eksploatacije ugljikovodika se u Hrvatskoj vodi po najvišim svjetskim profesionalnim, zakonodavnim, poslovnim i ekološkim standardima! Čemu standardni natječaj ako posao državu ne stoji ništa, pita se ministar.

I Norvežani su to potvrdili. Spectrum će financirati istraživanje i naplatiti se prodajući podatke zainteresiranim naftnim kompanijama. Hrvatska vlada tu nema troškova... Spectrum je ishodio pravo na seizmičke podatke na svoj rizik i na svoju inicijativu, stoji u priopćenju te tvrtke.

Amerikanci su ogorčeni. U priopćenju su naveli kako su hrvatskoj strani predstvavili svoju opsežnu ponudu bez uspjeha iščekujući formalni javni natječaj. Ova procedura protivna je zakonima EU-a i načelima slobode tržišnog nadmetanja te će ION poduzeti sve potrebne korake kako bismo pred Europskom komisijom zaštitili svoje interese, stoji u priopćenju.

S tim se slaže i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić. Potpuno je zanemarena direktiva Europske unije iz 1994. Ta uredba propisuje da država mora za te poslove raspisati natječaj i dodjeljivati ih na nediskriminatoran i transparentan način te da se poziv izvođačima mora objaviti u službenom listu EU 90 dana prije dodjele ugovora.

Naftne stručnjake pak zabrinjava prepuštanje podataka trećoj strani. Davorn Štern kaže kako je u svijetu uobičajeno da se takvi natječaji raspisuju od strane države ili nacionalne naftne kompanije i podaci koji se dobiju nakon istraživanja ostaju u vlasništvu države jer se radi o povjerljivim podacima od nacionalnog interesa.

Izvor: www.hrt.hr

Do you like this article? Yes No

Ratings: 0 Yes 0 No

Other News by Category