News

2013 Apr 24

Dani hrvatske male brodogradnje po peti puta predstavljaju “brode za našega čovika”

Brojni domaći proizvođači plovila iz cijele hrvatske okupit će se ponovno od 25. do 28. travnja u marini hotela Le Meridien Lav na 5. po redu Danima hrvatske male brodogradnje. Tijekom četverodnevne manifestacije predstavit će se 50tak brodova iz svih krajeva lijepe naše brodova, odnosno oko 60 posto trenutačno aktivnih tvrtki i obrta u toj gospodarskoj grani. 

Ove godine su organizatori poseban naglasak stavili na hrvatske brodove koji se koriste u turizmu, kao što je brod domaćim ovogodišnje manifestacije, M/Y Navilux, jedinstven primjer nove linije motornih jedrenjaka potpuno proizvedenih u Hrvatskoj na kojem će se održavati predavanja i skupovi tijekom Dana hrvatske male brodogradnje. Još jedan uspješan turistički projekt hrvatskih brodara je i aluminijski katamaran tvrtke Adriatic Workboats, a polu-podmornica tvrtke Agena Marin ponovno će se predstaviti posjetiteljima i to s novim modelom koji će razveseliti najmlađe besplatnom vožnjama i razgledavanjem morskog dna.

“Dani hrvatske male brodogradnje uz samo predstavljanje najnovijih plovila, brodograditeljima su prilika za mnogobrojna zajednička druženja, razmjenu iskustava novih ideja i upravo je taj optimizam izraženiji ovdje kod nas nego na bilo kojoj sličnoj manifestaciji. Ove godine smo ponosni što možemo predstaviti i primjere tradicijske brodogradnje, a poznati kalafati obitelji Bakica dolaze s prekrasnim brodom kojem su svojim vještinama i ljubavlju nakon godine obnove udahnuli sasvim novi život”, izjavio je predsjednik udruge Dani Hrvatske male brodogradnje Branimir Matijaca.

Organizatorima se i ove godine kao glavni partner pridružila Societe Generale - Splitska Banka i to posebnim kreditnim linijama za kupnju domaćih plovila. Tim povodom, voditeljica ureda Uprave I odnosa s javnošću banke Silvija Bareša je izjavila:
„Splitska banka je i ove godine generalni pokrovitelj Dana hrvatske male brodogradnje i na taj načinsudjeluje u očuvanju jedne od tradicija Dalmacije koja se održala već stoljećima do danas. Dugoročnost ovog zanata I generacije naših kalafata nameću obavezu održavanja male brodogradnje i za sve buduće generacije. Splitska banka je prilagodila postojeće proizvode za segment male brodogradnje kako bi odgovorila na potrebe graditelja brodica za financijskim uslugama, istovremeno vodeći računa I o njihovim kupcima i financijskim proizvodima namijenjenima za kupnju plovila.“ 

Ivan Udovičić pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak I europske integracije, Županije Splitsko-dalmatinske, istakao je kako se kontinuitet petogodišnje suradnje Županije I DHMB vidi i na kvaliteti pripreme te realizacije ovog projekta i u 5. jubilarnoj godini. Naglasio je kako ga raduje što je usprkos teškoj gospodarskoj situaciji koja je pogodila I ovu granu hrvatskog gospodarstva, broj izlagača svega 15-tak % manji nego prošle po obimu rekordne godine. 

Petra Kosty voditeljica odnosa s Javnošću Hotela Le Meridien Lav osvrnula se na petogodišnju suradnju I istaknula kako je raduje što je ova manifestacija iz godine u godinu sve prihvaćenija od javnosti I posjetitelja, što ujedno znači I promociju kako hotela I marine, tako I poticaj ka razvoju I boljoj prodaji u turističkoj predsezoni, a posebno je raduje što je suradnja ostvarena s granom gospodarstva kao što je hrvatska mala brodogradnja čija je tradicija nadaleko poznatu u svijetu. 

Damir Skelin direktor tvrtke Libor, inače suorganizatora DHMB, zahvalio je na kraju svim partnerima, sponzorima I institucijama koje su 5 godina kontinuirano davale svoj doprinos stabilnosti ovog projekta, te zaželio puno poslovnog uspjeha svim izlagačima, ističući kako ova grana gospodarstva svoju “žilavost” u ovim teškim vremenima, uz tradiciju I stručnost, može zahvaliti i ljubavi koju hrvatski mali brodograditelji gaje spram posla kojim se bave. 

Ulaz na Dane hrvatske male brodogradnje i ove je godine besplatan uz osiguran parking te probne vožnje svih plovila izloženih u moru. Radno vrijeme sajma je od 9 do 19 sati, a svečano otvaranje je na programu u četvrtak, 25. travnja u 13 sati.

Više informacija na www.dhmb.org

Do you like this article? Yes No

Ratings: 0 Yes 0 No

Other News by Category