News

2013 May 29

3. Maj: Wisby Tankers preuzeli Palanca Sydney

U svečarskoj atmosferi na komandnom mostu Palanca Sydneya jučer je u 3. maju obavljena primopredaja novog asfalt-tankera Šveđanima iz Wisby Tankersa. Isporuka svakog novog broda veseli, no ono što baca sjenu na događaj u riječkom brodogradilištu jest činjenica da je riječ o pretposljednjoj novogradnji iz trećemajske knjige narudžbi, a po svemu sudeći ni narednih nekoliko mjeseci situacija po tom pitanju neće se promjeniti. Predsjednik Uprave 3. maja Edi Kučan iskoristio je priliku da podsjeti kako je sa istim švedskim klijentom u ovom trenutku osnažen posao na gradnji 18 barži, koje će se izgraditi do konca ove godine, a posebno je apostrofirao činjenicu da bi se u dogledno vrijeme moglo raditi o "paketu" od čak 60 barži sveukupno, nosivosti 2.500 dwt-a.

Premda u vrhu 3. maja smatraju kako su im izgledi za novi kontigent švedskih barži za prijevoz nafte, asfalta, pa čak i LPG-a dobri, ostaje za vidjeti hoće li se i za koliko njih kroz narednih godinu dana sukcesivno potpisivati i osnaživati ugovori. Kao praktički gotov posao, podsjetimo,  u 3. maju najavljivali su još tri asfalt-tankera od 15 tisuća tona, pa je sve to odgođeno do ove jeseni kada će se znati pouzdano idu li Wisby uopće u taj posao ili ne jer, kako doznajemo, sve ovisi hoće li Šveđani dogovoriti novi čarter.

Čelni čovjek 3. maja  nije puno govorio o skorašnjoj privatizaciji riječkog brodogradilišta i njegovom pripajanju Uljanik grupi. Kučan je samo poručio da će se o programu i planu restrukturiranja moći više reći nakon što iz Bruxellesa stigne i službena potvrda da su glavne postavke iz tog dokumenta, zajedno s kupoprodajnim ugovorom, usuglašene. Navodno bi taj dopis iz europske Komisije trebao stići do konca ovog ili početkom idućeg tjedna, o čemu svjedoči i informacija da su trećemajski sindikati dobili signal iz Ministarstva gospodarstva slijedom kojeg bi se toliko traženi sastanak o detaljima privatizacije 3. maja trebao održati idući petak, 7. lipnja.

Ceremoniji primopredaje Palanca Sydneyja Šveđanima bio je nazočan i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a iz prigodnih obraćanja govornika i cjelokupne atmosfere bilo je jasno da je između trećemajaca i predstavnika švedskog brodara uspostavljena iznimno kvalitetna suradnja i odnos povjerenja.

Premda se taj podatak čuva kao poslovna tajna, u dobro upućenim kuloarima može se čuti kako se primopredajna rata "vrti" između 40 i 50 posto od ugovorene cijene broda. A s obzirom na to da je serija od ova četiri asfalt-tankera sa švedskim Wisbyjem ugovorena za 120 milijuna dolara, odnosno 30 milijuna po svakom brodu, može se ugrubo pretpostaviti da račun »3. maja« podebljan za kojih desetak milijuna dolara.

 

Izvor: www.novilist.hr; Orjana Antešić

Do you like this article? Yes No

Ratings: 1 Yes 0 No

Other News by Category